Kan ik doneren?

Om je een onnodige reis te besparen, raden we je aan om te controleren of je op dit moment bloed kunt geven met behulp van de onderstaande test (tijd: 2 minuten). Deze test is alleen ter informatie en de antwoorden worden niet geregistreerd. Het is geen vervanging voor de vragenlijst en het medische interview voorafgaand aan de donatie.
Lees de medische contra-indicaties zorgvuldig, neem contact met ons op via 0800 92 245 of stuur een e-mail naar info@croix-rouge.be.

Wie kan doneren? - Doe de test

1. Ben je een man of een vrouw?

2. Wat is je geboortedatum?

Heb je de voorbije drie jaar gedoneerd?

3. Wat is je gewicht en je lengte?

Kg Cm

4. Heb je tussen 1980 en 1996 langer dan 6 maanden (alle periodes samen) verbleven in het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland)?

5. Ben je de voorbije 6 maanden op reis gegaan buiten België?

5.1. Heb je een reis buiten Europa gemaakt?

6. Ben je zwanger of ben je in de voorbije 6 maanden bevallen?

7. Heb je recent koorts gehad of een infectie (bronchitis, urineweginfectie, enz.) ?

8. Neem je medicatie?

9. Ben je minder dan een maand geleden gevaccineerd?

10. Heb je de voorbije 4 maanden een kijkonderzoek (artroscopie, gastroscopie, coloscopie enz.) of een heelkundige ingreep ondergaan?

11. Ben je de voorbije 7 dagen bij de tandarts geweest?

12. Heb je de afgelopen 4 maanden een piercing (ook oorpiercings) of een tatoeage (ook permanente make-up) laten zetten?

13. Heb je ooit drugs gebruikt?

14. Heb je sinds de laatste 4 maanden een nieuwe seksuele partner gehad (met of zonder anticonceptiemiddel)?

15. Heb je sinds de laatste 4 maanden een nieuwe seksuele partner (met of zonder anticonceptiemiddel)?

16. Heb je in de laatste 12 maanden seks gehad met een man?

End. Bedankt om deze test te voltooien!

Op basis van je antwoorden mag je bloed doneren. Deze vragenlijst geeft echter enkel een indicatie. Bij de afname moet je nog een medische vragenlijst invullen en voor je donatie een medisch onderzoek ondergaan. Enkel de arts beslist of je mag doneren of niet.

Let op : COVID-19 vereist extra voorzorgsmaatregelen die tot vertraging kunnen leiden! We nodigen je uit om ze te bekijken.

Previous Step: 0
Current Step: 1

Let op: Deze vragenlijst is alleen ter informatie en vervangt niet de medische vragenlijst of het medisch onderzoek dat voorafgaand aan de donatie door een arts wordt uitgevoerd. Het is daarom mogelijk dat de arts je in bepaalde situaties tijdelijk of definitief geen toestemming geeft om bloed te geven, ook al geeft deze online vragenlijst aan dat je wel bloed mag geven. Deze beslissing wordt vooral genomen om ervoor te zorgen dat je kunt doneren zonder gevaar voor jezelf en voor de patiënten die jouw bloed zullen ontvangen. Het is daarom belangrijk dat je de vragenlijst en het medische interview naar waarheid beantwoordt.